Afzinken folie Aquaduct Langdeel succesvol verlopen

21 september 2005 00:00 - AM bv

Garyp, 21 september 2005 - Met succes is gisteren een folie van 800 meter bij 200 meter over de gegraven bouwput ter hoogte van het Langdeel getrokken.

Een dergelijke handeling is nooit eerder op zo’n grote schaal uitgevoerd. Deze mijlpaal in de voortgang van de bouw van het aquaduct Langdeel is door Bouwcombinatie Wâldwei vof in samenwerking met onderaannemers van Oord, Ballast Nedam Specialisatisch Grondverzet en folieproducent Genap B.V. bereikt. Vanaf gisterochtend 04.00 uur tot gisteravond 09.30 uur is het 1mm dikke folie aan 45 draden en met behulp van negen lieren als een harmonica uitgetrokken. Een knap staaltje werk. Door een goede voorbereiding en de gunstige weersomstandigheden is deze operatie rustig en beheerst verlopen.

Eind 2004 is gestart met het uitgraven van de bouwput voor het aquaduct. Deze kuip van ongeveer 800 meter lang en 200 meter breed is 24 meter diep. Vorige week zijn de laatste voorbereidende handelingen verricht aan het onderwatertalud, de bodem en het folie. Nu het overtrekken is gerealiseerd, kan worden begonnen met het rondpompen van water van onder de folie naar boven, waardoor deze wordt afgezonken. Daarna wordt de bouwput aangevuld met zand waardoor een kunstmatige polder wordt gecreëerd.

Bij de eind 2007 geplande openstelling van het aquaduct wordt een scheiding tussen de pleziervaart en de professionele scheepvaart op het Prinses Margrietkanaal mogelijk. Het aquaduct Langdeel maakt onderdeel uit van de Staande Mast Route. In de definitieve situatie zal het verkeer op de N31 onder het aquaduct doorgaan.

Bouwcombinatie Wâldwei vof realiseert in opdracht van Rijkswaterstaat tot medio 2008 de verdubbeling van de N31 tussen Hemriksein en Nijega. Ter hoogte van het Langdeel wordt een aquaduct gebouwd en de Fonejachtbrug wordt vervangen door een nieuwe brug. Bij knooppunt Garijp zijn de op- en afritten verbeterd. Daarnaast is Bouwcombinatie Wâldwei voor een periode van circa twintig jaar verantwoordelijk voor het dagelijkse beheer en onderhoud van de N31 tussen Hemriksein en Drachten.

Bouwcombinatie Wâldwei vof is een samenwerking tussen BAM, Ballast Nedam en Dura Vermeer.

Nadere informatie:

Yvonne Jansen, communicatiemedewerker Bouwcombinatie Wâldwei vof, (0511) 40 54 79.