BAM bouwt in opdracht van Gasunie en Nuon gasinstallaties voor de eerste ondergrondse gasopslag in zoutcavernes

27 februari 2009 12:22 - Koninklijke BAM Groep nv

(Persbericht Koninklijke BAM Groep nv en Zuidwending VOF:) Bunnik, 27 februari 2009 – BAM heeft opdracht verworven voor de bouw van de gasinstallaties voor de eerste ondergrondse aardgasopslag in zoutcavernes in Nederland. Het project wordt gerealiseerd nabij het dorp Zuidwending (gemeente Veendam) in de provincie Groningen. Opdrachtgevers zijn Gasunie en Nuon, die de verantwoordelijkheid voor constructie, beheer en onderhoud van de ondergrondse aardgasbuffer hebben gedelegeerd aan het daartoe opgerichte samenwerkingsverband Zuidwending VOF. De opdrachtsom bedraagt circa € 90 miljoen. De uitvoering start nog deze maand. Het project zal naar verwachting eind 2010 worden voltooid.

De aardgasbuffer, die vier zoutcavernes zal omvatten met een totale opslagcapaciteit van 180 miljoen m³, dient om plotselinge verschillen tussen vraag en aanbod van aardgas op te vangen. De geologische condities van de bij Zuidwending aanwezige zoutkoepel, waarin de vier zoutcavernes momenteel worden uitgeloogd door AkzoNobel, zijn zeer geschikt voor aardgasopslag. De aardgasbuffer is gunstig gelegen ten opzichte van het huidige aardgastransportnet en het Groningen gasveld bij Slochteren.

BAM Leidingen & Industrie (onderdeel van BAM Infratechniek), BAM Civiel en BAM Wegen realiseren de bovengrondse installaties van de aardgasbuffer. Deze installaties omvatten onder andere vijf compressoren waarmee aardgas onder hoge druk kan worden gebracht, alvorens het in de zoutcavernes wordt geïnjecteerd. Ook de installaties die nodig zijn voor de onttrekking en het drogen van het aardgas zullen door BAM worden gebouwd. De werkzaamheden worden uitgevoerd in samenwerking met Cegelec, dat verantwoordelijk is voor de elektrotechniek en de instrumentatie.

Nadere informatie:

  • BAM: Arno Pronk, 030 - 659 86 21;
  • Gasunie: Michiel Bal, 050 - 521 10 85;
  • Nuon: Ariane Volz, 020 - 597 42 00;
  • Zuidwending VOF: Helga Mensen-Aarts, 050 - 521 32 47.

Foto vlnr: Arnoud Kamerbeek, directeur Business Development & Projects Nuon, Nico de Vries van BAM en Pieter Trienekens van Gasunie.

Foto: Frank van Beek.