BAM Contractors implementeert innovatie wegenbouwoplossing

12 januari 2016 17:00 - BAM Belgium
BAM Contractors implementeert innovatie wegenbouwoplossing

Brussel, 12 januari 2016 - BAM Contractors nv heeft de innovatieve wegenbouwoplossing APEX (Asfalt Proces Expert) van het Nederlandse ThunderBuild bv geïmplementeerd. De implementatie heeft inmiddels plaatsgevonden, zodat de asfaltploegen bij aanvang van het nieuwe asfaltseizoen in 2016 volledig operationeel zijn. BAM Contractors heeft hiermee de primeur in de Belgische wegenbouw.

APEX

APEX staat voor Asfalt Proces Expert. APEX koppelt data van camions, finishers, plants en de asfaltplanning aan elkaar. Het platform bestaat uit een webapplicatie, iPhone- en iPad-applicatie dat alle spelers in het proces bij elkaar brengt. Hierdoor staan kantoor, asfaltplant, chauffeur en asfaltploeg direct met elkaar in contact. Alle relevante gegevens worden digitaal met elkaar gedeeld. Hierdoor is er realtime inzicht in de status en voortgang van alle asfaltwerken.

Transparantie

In het wegenbouwproces is bij verschillende partijen informatie beschikbaar die tot op heden niet met elkaar werd gedeeld. Door informatie te bundelen en realtime beschikbaar te stellen voor de belanghebbenden ontstaat een volledig transparant proces. Van transporteurs wordt verwacht dat de GPS-informatie wordt gedeeld. Dit kan met beschikbare koppelingen met bestaande boordcomputers of met een track & trace-app voor smartphones (Android en iOS).

Procesoptimalisatie

Doordat realtime inzicht is in posities van chauffeurs, geschatte aankomsttijden en hoeveelheden (verwerkt, onderweg en nog te produceren asfalt) kan men beter bijsturen gedurende het proces. Zo kan bijvoorbeeld de verwerkingssnelheid van de finisher worden aangepast op de snelheid van de asfalttoevoer, of andersom. Het schatten van slotvrachten kan ook nauwkeuriger plaatsvinden, zodat de toevoer van asfalt optimaal is. Dit voorkomt dat te veel (of te weinig) asfalt wordt geproduceerd, met alle bijbehorende onnodige kosten als gevolg.

Registratie verwerkingsgegevens

APEX registreert onder welke omstandigheden het asfalt wordt verwerkt. De GPS-coördinaten van iedere verwerkte vracht asfalt worden in het systeem geregistreerd met de daarbij behorende parameters. Hieraan kan de temperatuur van asfaltverwerking- en productie worden gekoppeld. Transporttijden worden eveneens automatisch geregistreerd. Dit resulteert in een compleet digitaal dossier dat op elk gewenst moment beschikbaar is.

Vermindering administratieve lasten

Het organiseren, administreren en archiveren van een papieren dossier behoort met APEX definitief tot het verleden. Doordat projectinformatie direct beschikbaar is, kan ook eerder worden gefactureerd. Afrekening met transporteurs kan plaatsvinden op basis van werkelijk automatisch geregistreerde transportdata. Dit resulteert in een forse tijd- en geldbesparing.

Voor meer achtergrondinformatie over APEX: www.thunderbuild.com/producten/apex/