BAM verwerft omvangrijke ontwerp- en bouwopdracht Brits instituut voor materiaalonderzoek grafeen

18 juli 2013 11:41 - BAM Construct UK Ltd
Brits instituut voor materiaalonderzoek grafeen

Bunnik, 18 juli 2013 - De universiteit van Manchester heeft BAM Construction Ltd geselecteerd als de voorkeursaanbieder voor ontwerp en bouw van het National Graphene Institute (NGI). Met de totstandkoming van dit project is een bedrag gemoeid van ruim € 70 miljoen (£ 61 miljoen), waarvan ongeveer de helft betrekking heeft op contractsom voor BAM.

De universiteit van Manchester financiert het NGI-project met bijdragen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (£ 23 miljoen) en van de Engineering and Physical Sciences Research Council (£ 38 miljoen).

Het NGI richt zich op het vinden van commerciële toepassingen voor grafeen. Grafeen is een enkellaagsvlak van koolstofatomen. Het materiaal is tweehonderd keer sterker dan staal en een van de snelste halfgeleiders. In 2010 wonnen de natuurkundigen Andre Geim en Konstantin Novoselov – beiden verbonden aan de universiteit van Manchester – een Nobelprijs voor hun onderzoek naar de eigenschappen van grafeen.

Het Britse grafeeninstituut is ontworpen door architectenbureau Jestico + Whiles. BAM Design verzorgt het technisch ontwerp. Het gebouw is gesitueerd op de campus van de universiteit van Manchester. Het betreft een compact gebouw met een oppervlakte van ruim 7.600 m2, verdeeld over vijf verdiepingen. Onderdeel is een onderzoekslaboratorium van 1.500 m2. Deze ‘cleanroom’ is ingericht op de begane grond om trillingen te vermijden. Het instituut omvat tevens een tweede cleanroom, alsmede laboratoria voor laser-, optisch, metrologisch en chemisch onderzoek, vergaderruimten en kantoren. BAM Construction begint nog deze maand met de werkzaamheden op de bouwplaats. Het project wordt in 2015 voltooid.

Nadere informatie:

  • pers: drs. A.C. Pronk, (030) 659 86 21;
  • analisten: drs. J. van Galen RA, (030) 659 87 07.