Consortium TramContractors verwerft opdracht pps-project tramlijn Antwerpen

19 november 2015 16:53 - BAM PPP bv
Consortium TramContractors verwerft opdracht pps-project tramlijn Antwerpen

Bunnik, 19 november  2015 – De Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn, het Agentschap Wegen en verkeer, en de stad Antwerpen hebben, onder coördinatie van Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel, opdracht verleend voor de realisering van het pps-tramproject Noorderlijn aan het consortium TramContractors, bestaande uit de joint venture BAM PPP en PGGM, alsmede uit Cofely Fabricom (ENGIE). Met dit project is een bedrag gemoeid van circa € 200 miljoen (capex).

Het project Noorderlijn, ook bekend onder de technische naam Brabo 2, maakt het noorden van Antwerpen in verschillende fasen bereikbaar met de tram. Noorderlijn geeft de Antwerpse Noorderleien een nieuw aanzicht en maakt van het Operaplein een blikvanger in het centrum van de stad. Bij de heraanleg van de Leien worden het Operaplein en de Franklin Rooseveltplaats omgevormd tot een kwaliteitsvolle openbare ruimte. De Leien aan het operagebouw worden ondertunneld. Hierdoor komt er boven de grond ruimte vrij voor een verkeersluw plein. De Keyserlei, Meir, Kipdorpbrug en Franklin Rooseveltplaats worden beter met elkaar verbonden, waardoor voetgangers en fietsers er zich makkelijker kunnen verplaatsen.

Noorderlijn omvat drie deelcontracten: een DBFM-contract van De Lijn met betrekking tot de traminfrastructuur, een DBFM-contract van de Vlaamse overheid via het Agentschap Wegen en Verkeer voor de wegen en overige infrastructuur, en een DBF-contract van de Stad Antwerpen voor een korte tunnel, het vernieuwen van een ophaalbrug, ondergrondse parkeergarage en de aanleg van 2x10 kilometer rails.

De bouwwerkzaamheden worden uitgevoerd door BAM-bedrijven uit België en Nederland. De technische installaties worden gerealiseerd door Cofely Fabricom nv.

De werken vangen aan in maart 2016.

Na ingebruikstelling is de combinatie, via onder meer BAM Maintenance nv, gedurende 28 jaar verantwoordelijk voor het onderhoud van de infrastructurele werken en beschikbaarheid van het tramsysteem.

Nadere informatie:

Koninklijke BAM Groep nv:

  • pers: Arno Pronk, (030) 659 86 21;
  • analisten: Joost van Galen (030) 659 87 07.

PGGM: