Contract Uithoflijn ondertekend

23 december 2014 13:10 - Koninklijke BAM Groep nv

Utrecht, 23 december 2014 - Op 23 december 2014 hebben het Dagelijks Bestuur van Bestuur Regio Utrecht (BRU) en Koninklijke BAM Groep het contract voor de realisatie van de traminfrastructuur van de Uithoflijn ondertekend. De contractwaarde voor BAM bedraagt circa € 70 miljoen.

De opdracht aan de aannemer omvat de realisatie van de traminfrastructuur voor de Uithoflijn, waaronder tramrails, bovenleiding en haltes. Hiervoor wordt een E&C (engineering and construct) contract afgesloten. Het tracé is acht kilometer lang en krijgt negen haltes. BAM is geselecteerd na beoordeling van de aangeboden prijs/kwaliteitverhouding op basis van de voorstellen voor de planning (de meeste zekerheid om op tijd klaar te zijn), een goede samenwerking met de ‘projectomgeving’, kwaliteits- en risicobeheersing, onderhoudbaarheid en de levensduur.

Planning Uithoflijn

In 2011 is begonnen met de aanleg van delen van de onderbouw (de ondergrond waarop de tramlijn komt te liggen). Deze zijn inmiddels grotendeels afgerond. 2015 zal vooral in het teken staan van ontwerpactiviteiten, mobilisatie en werkvoorbereiding door BAM. De feitelijke aanleg van de traminfrastructuur start naar verwachting eind 2015/begin 2016. Medio 2018 start de feitelijke exploitatie - het moment waarop reizigers gebruik kunnen maken van de Uithoflijn. De contractondertekening voor de levering van 27 tramstellen vindt naar verwachting begin 2015 plaats. De Uithoflijn rijdt dan in zeventien minuten van Utrecht Centraal Station naar P+R De Uithof. De Uithoflijn kost in totaal circa € 440 miljoen.

BAM werkt voor het ontwerptraject samen met advies- en ingenieursorganisatie Arcadis.