Duurzaam asfalt op randweg Bergen op Zoom; LEAB reduceert CO2-uitstoot met dertig procent en bespaart energie

16 september 2013 11:10 - BAM Infra bv
De Bergse asfaltcentrale APM

Bergen op Zoom, 16 september 2013 - BAM Wegen maakt maandag 16 september voor de asfalteringswerkzaamheden op de randweg in Bergen op Zoom gebruik van een innovatief en duurzaam soort asfalt, dat voor het eerst wordt geproduceerd door de Bergse asfaltcentrale APM. LEAB (Laag Energie Asfalt Beton) wordt bij lagere temperaturen geproduceerd en verwerkt waardoor de CO2-uitstoot circa dertig procent lager is. De nieuwe productiemethode in de centrale levert daarnaast een forse energiebesparing op.

De gemeente Bergen op Zoom investeert in de goede bereikbaarheid van het centrum. Om de toename van het verkeer op de randweg in goede banen te leiden, is BAM Wegen ingeschakeld voor de herinrichting in drie fasen van de randweg Zuidwest. LEAB wordt toegepast in de tweede fase van de werkzaamheden aan de randweg. Het gebruik van LEAB past in het beleid van de gemeente Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) te stimuleren. BAM Wegen stemt haar bedrijfsvoering af op de doelstelling het klimaat, de samenleving en het milieu zo min mogelijk te belasten.

Toepassing op grote schaal
De asfaltcentrale APM is dit jaar volledig technisch aangepast om LEAB te kunnen produceren en is nu de derde centrale in Nederland die hiertoe in staat is. BAM Wegen stimuleert haar opdrachtgevers in Nederland op grote schaal LEAB toe te passen en richt zich nu met asfaltcentrale APM op het werkgebied West-Brabant en Zeeland. Bergen op Zoom is de eerste gemeente in Zuidwest-Nederland, die de keuze voor LEAB vanuit APM in praktijk brengt.

Sneller berijdbaar
LEAB wordt geproduceerd bij een temperatuur van circa 100 graden Celsius. Reguliere asfaltsoorten worden geproduceerd bij een temperatuur van 160 graden Celsius. De lagere CO2-uitstoot en de energiebesparing leveren veel milieuwinst op. Daarnaast is door de verwerking met een lagere temperatuur de weg sneller berijdbaar, waardoor de overlast beperkt wordt. De kwaliteit, prijs en levensduur van LEAB zijn identiek aan die van conventionele asfaltwegen.

Nadere informatie: Bart Hogenbosch, BAM Wegen bv, (030) 287 69 54.