Duurzaam asfalt uit Brabantse Asfalt Centrale in Helmond; forse CO2- en energiereductie door toepassing LEAB

13 april 2015 10:00 - BAM Infra Nederland bv

Helmond, 13 april 2015 - BAM heropent donderdag 16 april de Brabantse Asfalt Centrale in Helmond. De centrale is technologisch gemoderniseerd om de productie van Laag Energie Asfalt Beton (LEAB) mogelijk te maken. Met de toepassing van LEAB realiseert BAM een CO2-reductie van 30 procent en een energiereductie van 30 tot 40 procent. BAM kan met het innovatieve asfalt nu ook in de regio Zuidoost-Nederland een bijdrage leveren aan de duurzame ambities van haar publieke en private opdrachtgevers.

De Brabantse Asfalt Centrale is de vierde centrale in Nederland die in staat is LEAB te produceren. Centrales in Amsterdam, Den Haag en Bergen op Zoom gingen de centrale in Helmond voor. De landelijke dekking voor de toepassing van LEAB is daarmee fors toegenomen.

Gelijkwaardigheidsverklaring RWS

BAM heeft LEAB ontwikkeld in samenwerking met de TU Delft en de universiteit van Stellenbosch in Zuid-Afrika. Door een innovatief schuimbitumenprocedé kan asfalt worden geproduceerd bij een temperatuur van 100 graden Celsius in plaats van 160 graden Celsius. Dat levert een CO2-reductie van 30 procent op en een energiereductie van 30 tot 40 procent. Doordat de asfaltlaag sneller is afgekoeld tot gebruikstemperatuur zijn wegen bovendien eerder weer beschikbaar. In samenwerking met Rijkswaterstaat is LEAB beproefd op verschillende Nederlandse snelwegen. Dat heeft in 2014 geresulteerd in een gelijkwaardigheidsverklaring van Rijkswaterstaat. BAM heeft tot dusver ruim 400.000 ton LEAB verwerkt op zowel rijks-, provincie- als gemeentewegen.

Maatschappelijke baten

BAM heeft een objectieve rekenmethodiek toegepast om de maatschappelijke baten van LEAB voor opdrachtgevers inzichtelijker te maken. True Price, een onafhankelijke non-profit organisatie, heeft de rekenmethodiek ontwikkeld. De maatschappelijke waarde van LEAB in vergelijking met conventioneel asfalt is met de True Price methodiek getoetst aan de milieu-impact van de gehele keten van asfaltproductie en -verwerking. Uit de berekening blijkt dat bij de toepassing van LEAB op één kilometer snelweg op basis van bestaande normen, de maatschappelijke baten € 257.000,- bedragen. Dat is vergelijkbaar met het gemiddelde jaarlijkse energieverbruik van 119 Nederlandse huishoudens.

Nadere informatie: BAM Infra, Bart Hogenbosch, Marketing & Communicatie, (06) 20 41 26 61.