Eerste bewoners in nieuwbouw COA Ter Apel

20 november 2015 08:32 - BAM Bouw en Techniek bv
nieuwbouw COA Ter Apel

Gebouwen eind oktober opgeleverd

(Persbericht Centraal Orgaan opvang asielzoekers:) 19 november 2015 - Eind oktober zijn de eerste twee buurten en het eerste kantoorgebouw van de nieuwbouw op het COA-terrein in Ter Apel opgeleverd. De eerste bewoners zijn inmiddels in de nieuwe woningen ingetrokken.

De opgeleverde buurten bieden plek aan 500 asielzoekers en vallen onder de herontwikkeling van het totale COA-terrein.

In 2010 zijn plannen ontwikkeld voor de herontwikkeling van het COA-terrein. Na het traject van aanbesteding en voorbereiding zijn april 2015 de bouwwerkzaamheden begonnen. De herontwikkeling wordt uitgevoerd door BAM en is ontworpen door architectenbureau De Zwarte Hond.

Er is gekozen om het bestaande COA-terrein aan de zuidzijde over een breedte van 80 meter uit te breiden. Hier zijn nu de eerste twee buurten  plus het kantoorgebouw opgeleverd. Aan de basisschool en de sportzaal op deze strook wordt nog gewerkt, de verwachting is dat deze eind van dit jaar opgeleverd zullen worden.

Inmiddels is gestart met de volgende fase van de herontwikkeling, waarin de gebouwen op het oorspronkelijke COA-terrein per deel van het terrein worden gesloopt en vervangen door nieuwbouwbuurten. De totale capaciteit van het herontwikkelde centrum zal uiteindelijk uitkomen op de maximale opvang voor 2.000 asielzoekers.
De verwachting is dat de herontwikkeling eind 2016 zal zijn afgerond. Er staan dan acht bewonersbuurten, een gezondheidscentrum, kantoren, recreatieruimtes, een sporthal en een school.

De woningen zelf zijn sober. Ze zijn geschikt voor acht personen, die de gezamenlijke voorzieningen delen: een woonkamer met een televisie en open keuken, en het toilet en de badkamer. Per woning zijn er drie tweepersoons- en twee eenpersoonskamers.

De gebouwen zijn voorzien van zonnepanelen en er zijn installatietechnische en bouwkundige maatregelen getroffen, waardoor onnodig energieverbruik op efficiënte wijze wordt tegengegaan. Zo is er bijvoorbeeld een tijdschakelaar ingebouwd voor het warmwatergebruik.

We hadden iedereen graag uitgenodigd om de nieuwbouw zelf te komen bekijken, maar door drukte rondom de hoge instroom van de afgelopen maanden is het niet mogelijk geweest de woningen aan het publiek te laten zien voordat de eerste bewoners hun intrek deden. De komende maanden zal een open huis er ook niet van komen, daarom willen we met bijgevoegde foto’s toch een beeld geven van de nieuwe gebouwen.