Eerste bewoners nemen bezit van Enka-terrein Ede; wethouder Van Milligen overhandigt eerste sleutel deelplan De Smederij

13 december 2011 19:19 - AM bv

Ede, 12 december 2011 - De eerste bewoners van het Enka-terrein in Ede krijgen woensdag 14 december de  sleutel van hun nieuwbouwwoning uit handen van wethouder Evert van Milligen. De eerste oplevering is een mijlpaal in de transformatie van de voormalige Enka-fabriek tot een levendige, tuinstedelijke woon- en werkomgeving. Gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM en ASR Vastgoed Ontwikkeling zijn na de sluiting van Enka in 2002 gestart met de omvangrijke gebiedsontwikkeling. Het eerste deelplan De Smederij bestaat uit 158 woningen. In een periode van tien jaar zullen circa 1.300 woningen worden ontwikkeld.

Op het ruim 42 hectare grote terrein aan de rand van de Veluwe verschijnt een levendige, tuinstedelijke wijk voor wonen en werken. Enka maakt deel uit van het plan Veluwse Poort en is als eerste in uitvoering genomen. Belangrijke dragers in het plan zijn de acht rijksmonumenten. In de voormalige fabrieksgebouwen komen onder meer een basisschool, een zorgcentrum en kantoren.

Het eerste deelplan De Smederij is in sterke mate geïnspireerd op het industriële verleden en is opgezet als een tuinstad. De architectuur herinnert aan de traditionele vormgeving met decoratief metselwerk en oog voor detail. De stedenbouwkundige opzet is van AWG, Lodewijk Baljon is de ontwerper van de openbare ruimte en het ontwerp van de woningen is van Geusebroek-Stefanova en Humblé.

Woningaanbod

Het woningaanbod van De Smederij is met hofwoningen, ruime eengezinswoningen, twee-onder-een-kapwoningen en appartementen gevarieerd. De grootte van de woningen varieert van circa 111 m² voor een tussenwoning tot circa 164 m² voor een twee-onder-een-kapwoning met garage/berging. De vrij-op-naam-prijzen bedragen vanaf circa €  225.000,- voor een tussenwoning en circa € 379.500,- voor een twee-onder-een-kapwoning.  De bouw van de 81 woningen uit de eerste fase is in handen van BAM Woningbouw. De verkoop van de 77 woningen uit de tweede fase van De Smederij is recentelijk gestart.

Vloerverwarming en koeling

Voor de energievoorziening van de woningen wordt een individueel systeem van  warmte-koudeopslag (WKO) toegepast. Voor deze duurzame voorziening wordt gebruik gemaakt van de bodem als energiebron. Door gebruik van een warmtepomp worden de woningen door leidingen in de vloer op een milieuvriendelijke manier verwarmd in de winter en gekoeld in de zomer. Door de toepassing van WKO is het binnenmilieu gezonder en neemt het wooncomfort toe.

AM

Inspirerende en duurzame leefomgevingen bedenken en ontwikkelen, dat is de passie van AM. Wij betrekken actief alle belangen en belanghebbenden in een open planproces om de soms verborgen kracht van locaties – zowel in de stedelijke omgeving als in het landelijk gebied – te benutten. Wij doen dit creatief, professioneel, eigenzinnig en vol bezieling. Duurzaamheid is daarbij een integraal onderdeel van onze projecten. In samenwerking met overheden, woningcorporaties, maatschappelijke organisaties en consumenten ontstaan hierdoor bijzondere en kwaliteitsrijke gebieden om in te wonen, werken, winkelen en recreëren. AM zorgt hiermee voor kwaliteit van ruimte én kwaliteit van leven. AM is onderdeel van Koninklijke BAM Groep.

ASR Vastgoed Ontwikkeling

Met een ontwikkelingsportefeuille van ruim € 3 miljard en circa zeventig medewerkers behoort ASR Vastgoed Ontwikkeling tot één van de grootste woning- en winkelontwikkelaars in Nederland. Met een breed team van vastgoedspecialisten investeert ASR Vastgoed Ontwikkeling al meer dan veertig jaar in ruimtelijke oplossingen die bijdragen aan beter wonen, beter werken en beter leven. Steeds opnieuw zoeken we in nauwe samenwerking met gemeenten, ondernemers, eigenaren en gebruikers naar het meest duurzame vastgoedconcept dat een bijdrage levert aan de omgeving.

Nadere informatie:

  • Bart Hogenbosch, senior adviseur in- en externe communicatie AM, (030) 609 73 68;
  • Claudia Snoeijer, ASR Vastgoed Ontwikkeling, (030) 278 68 80.

Zie ook: www.enka-ede.nl

Hires beeldmateriaal is te downloaden op www.am.nl (actueel > illustraties)