Joint venture tekent contract voor betonnen offshore vaartuig - MPU Heavy Lifter

28 maart 2007 00:00 - BAM Infra bv

Gezamenlijk persbericht Volker Wessels en BAM Civiel:) Woerden, 28 maart 2007 - Na drie jaar van intensieve samenwerking tussen MPU Offshore Lift ASA en Van Hattum en Blankevoort bv, onderdeel van VolkerWessels, heeft de joint venture Van Hattum en Blankevoort bv en BAM Civiel bv een 55 miljoen euro grote opdracht gekregen voor de bouw van een betonnen multifunctioneel zwaartransport hefvaartuig. Dit drijvende hefschip zal gebouwd worden voor het demonteren en vervoeren van buitendienst gestelde offshore platforms.

De opdracht voor dit innovatieve en eerste in zijn soort zwaartransport hefvaartuig is gegund door MPU Offshore Lift ASA, een onderdeel van het Noorse ontwerp- en ontwikkelingsbedrijf MPU Enterprise ASA, en is op maat ontworpen voor zijn doel.

Het semi-submersible vaartuig zal worden gebouwd in het droogdok van Keppel Verolme in Rotterdam in samenwerking tussen Van Hattum en Blankevoort bv en BAM Civiel bv. Onder een afzonderlijk contract met MPU zal Keppel Verolme ook de scheepsbouwkundige werkzaamheden, alsmede de staal-, mechanische en elektrische werkzaamheden uitvoeren.

In juli 2007 zal gestart worden met het betonwerk en binnen 13 maanden zal het vaartuig afgerond zijn. Het vaartuig zal naar verwachting begin 2009 worden opgeleverd door Keppel Verolme.

De heer Jan de Jong, Directeur-Voorzitter van Van Hattum en Blankevoort, zegt: "We zijn erg blij dat we zijn uitgekozen voor deze uitdagende taak voor het bouwen van dit innovatieve lichtgewicht betonnen vaartuig. De toekenning is het succes van een ruim drie jaar lange samenwerking met MPU in de ontwikkeling van een kosteneffectief productie schema voor dit sterke en duurzame concept voor het project, gebruik makend van een betonmengsel met een dichtheid van slechts 1.600 kg/m3."

Met het ondertekenen van het dit contract wordt voor MPU een lange periode, 8 jaar, van conceptuele ontwikkeling, model tank testen, ontwerp en verificaties afgesloten.

"De respons vanuit de markt, van potentiële cliënten en investeerders was erg enthousiast en we kijken nu uit naar het in gebruik nemen van het vaartuig in 2009. Zeker omdat er een grote vraag is naar nieuwe hefcapaciteit in de offshore demontage en installatie markt," zei Mr. Kolbjørn Høyland, CEO of MPU Offshore Lift ASA.

Nadere informatie:

Van Hattum en Blankevoort BV, Ir. Jan de Jong, Directeur-voorzitter, ( 31) 348 435 104, www.vhb-vsce.nl.

MPU Offshore Lift ASA: www.mpu.no.