Magneet van nieuwe MRI geplaatst in Ziekenhuis Leyenburg in Den Haag

15 mei 2003 20:59 - BAM Bouw en Techniek bv

Op 14 mei is de 4.800 kilo zware magneet van de nieuwe MRI in Ziekenhuis Leyenburg geplaatst met behulp van een speciale kraan.

De magneet kwam op de afdeling Radiotechnologie via een gat van ruim 2 x 2 meter in het dak van de polikliniek. Hoofdaannemer HBG utiliteitsbouw heeft voorafgaand aan de plaatsing een staalconstructie op de eerste verdieping van de kliniek aangebracht om het zware apparaat te kunnen dragen.

De plaatsing van de magneet maakt deel uit van de totale upgrading van Ziekenhuis Leyenburg. Sinds 1995 voert HBG Utiliteitsbouw regio West diverse nieuwbouw- en renovatiewerkzaamheden in het ziekenhuis uit. Begin 2002 vond de oplevering van de nieuwbouw van de polikliniek plaats. In maart 2003 is gestart met de verbouwing van twee operatiekamers voor de komst van een nieuw Hartcentrum voor de Haagse regio. De steigers voor deze werkzaamheden zijn aan de gevel van het ziekenhuis opgebouwd, zodat het werkterrein alleen vanaf de buitenkant is te bereiken. Het operatiecomplex zelf is van buiten hermetisch afgesloten om te voorkomen dat lucht en stof het gebouw binnendringen.

Behalve aan de operatiekamers wordt ook aan het systeem voor luchtafvoer en -toevoer gewerkt, gesitueerd op het dak van het operatiecomplex. Het systeem en de operatiekamers moeten voor de cardiochirurgische operaties aan speciale eisen voldoen. Zo moeten bijvoorbeeld de wanden uit één geheel bestaan.

Naar verwachting zullen de operatiekamers in augustus 2003 gereed zijn. Het dagelijkse programma in de overige operatiekamers wordt gedurende de verbouwing zonder overlast uitgevoerd. Met de komst van het Hartcentrum hoeven patiënten in Den Haag en omstreken voor deze specialistische zorg niet langer uit te wijken naar andere regio’s, waardoor geen cruciale tijd meer verloren gaat aan vervoer en de nu onaanvaardbare wachttijden korter worden.

HBG Utiliteitsbouw regio West maakt deel uit van Koninklijke BAM Groep nv, eind 2002 gevormd door het samengaan van Koninklijke BAM NBM en HBG. Koninklijke BAM Groep behoort tot de tien grootste bouwondernemingen van Europa en is marktleider in Nederland.

Nadere informatie:

  • Ziekenhuis Leyenburg: Elly van Schaik, PR & Voorlichting, telefoon: 070-3594022
  • HBG: Brigit Stokman of Marjolein Hageman, Public Relations, telefoon: 070-3722153