Officiële opening grootschalig wijk- en winkelcentrum Kloosterveen in Assen

6 december 2010 10:24 - AM bv

Assen, 2 december 2010 - Centrumgebied Kloosterveste in Assen wordt donderdag 9 december officieel geopend. Met de drukke feestmaand december in het vooruitzicht komt die datum voor bewoners en ondernemers in de nieuwbouwwijk Kloosterveen op een uitgelezen moment. De gemeente Assen, gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM en diverse bouwbedrijven van Koninklijke BAM Groep hebben alles op alles gezet om Kloosterveste nog dit jaar te kunnen openen. Om dat te vieren nodigen zij iedereen uit om van 9 tot en met 12 december naar Kloosterveste te komen om dan te ontdekken dat er in het nieuwe centrum volop ruimte is voor winkelen, cultuur, leren, wonen, verblijven en parkeren

Kom en Ontdek Kloosterveste, festiviteiten in het openingsweekend

Op donderdag 9 december zal burgemeester Sicko Heldoorn samen met Roel Vollebregt, directievoorzitter van AM, op het Vesteplein rond 17.45 uur de officiële openingshandeling verrichten, gevold door een spetterende openingsshow van topentertainer Niek Boes. Overal in het winkelcentrum komt sfeervolle muziek u tegemoet: van de Okeesjons bijvoorbeeld en van de DJ’s van Magic Smile, het discoteam van de wijkvereniging.

Op vrijdag 10 december kunt u van 16.00 tot 19.00 uur op diverse plekken in Kloosterveste een kijkje achter de schermen nemen. De scholen, peuterspeelzaal en kinderopvang houden open huis en u kunt verscheidene koop- en huurwoningen in Kloosterveste bekijken. In de bibliotheek zijn allerlei leuke kennismakingsactiviteiten georganiseerd en ook in de diverse zalen van het wijkcentrum is van alles te doen: een boeiende tentoonstelling ‘De Man van Nazareth’, een presentatie van het cursusaanbod voor jong en oud door de wijkvereniging, workshops bij Vanboeijen en dansdemonstraties. Om 19.30 uur treedt Want2Swing Bigband op in de grote zaal van het wijkcentrum. De toegang is gratis, maar kom op tijd, want vol is vol. De winkels zijn ter gelegenheid van de opening deze vrijdag tot 21.00 uur open en hebben de hele dag speciale acties een aanbiedingen.

Zaterdag 11 december is meedoedag. Van 10.00 tot 16.00 uur zijn er tal van workshops in de sporthal en in het wijkcentrum van Kloosterveste: jazzdance, streetdance, djembé spelen, korfbal, badminton of bijvoorbeeld kaarsen maken. In het wijkcentrum kunt u ook de pastorale tentoonstelling bekijken of het cursusaanbod van de wijkvereniging verkennen. In de bibliotheek zijn leuke kennismakingsactiviteiten zoals de puzzelroute en de voorleestribune en AM, Actium en Woonzorg Nederland leiden u graag rond in de koop- en huurwoningen in Kloosterveste. Winkelen is deze zaterdag wel heel aantrekkelijk met alle speciale openingsacties en feestaanbiedingen. De DJ’s van het discoteam Magic Smile verhogen uw feest- en winkelvreugde nog eens. Muzikaal hoogtepunt is het unieke Kloosterveste-concert van niemand minder dan X Factor-winnaar Jaap Reesema om 17.00 uur op het Vesteplein!

Zondagochtend 12 december sluiten we na de dienst in de grote zaal van het wijkcentrum het weekend af met een bijzonder concert door het veelbelovende Borealis Brass Quintet en organist Jochem Schuurman.
De tentoonstelling ‘De Man van Nazareth’ is zondag nog tot 13.00 uur te bezoeken. Concert en tentoonstelling worden aangeboden door de Protestantse Wijkgemeente Kloosterveen.

Centrumgebied Kloosterveste bindt, verrast en verleidt op elke hoek.

Een historisch vestingstadje als centrum voor de nieuwbouwwijk Kloosterveen. Geen historiserende bouw, maar een eigentijdse uitstraling door de combinatie van diverse bouwstijlen. Dit is kortweg de opzet van het nieuwe wijk- en winkelcentrum. Kloosterveste wil bezoekers binden, verleiden en verrassen. In het nieuwe centrum is dan ook volop ruimte voor wonen, commerciële en maatschappelijke functies.

Kloosterveste is vooral bedoeld voor de bewoners van de uitbreidingswijk Kloosterveen die uiteindelijk circa 18.000 inwoners zal tellen. Daarnaast heeft het centrum een duidelijke bovenregionale functie. Kenmerkend voor de stedenbouwkundige opzet van Kloosterveste zijn de cirkelvormige bouw en de diverse pleinen. In het middelpunt van de cirkel bevinden zich alle commerciële en maatschappelijke voorzieningen in een autoluw gebied met daarboven 230 woningen in veel variaties en verschillende prijsklassen. Het betreft 8.100 m2 winkels en circa 16.500 m2 andere voorzieningen.

Architectonisch is gekeken naar historische centrumgebieden. De gevels zijn individueel ontworpen. Dit geeft een gevarieerd gevelbeeld met een diversiteit aan materiaalgebruik en een eigen karakter.

Ondernemers kunnen de winkelpuien vormgeven zodat zij zich in hun uitstraling onderscheiden. Op deze manier ontstaat een gevarieerd en kleinschalig beeld.

De winkelstructuur bestaat voor een belangrijk deel uit een licht gebogen, tweezijdige winkelstraat met in het midden een ruim stadsplein. Dit plein functioneert als ontmoetingsplek met mogelijkheden voor terrassen. Door de gekromde straatvorm zijn goede zichtlijnen voor de commerciële functies gewaarborgd.

De maatschappelijke functies zijn samengebracht in een Multi Functionele Accommodatie (MFA). Hierin bevinden zich onder andere de Brede School, sportcentrum, bibliotheek, dagopvang en een wijkcentrum met zaal voor culturele activiteiten en kerkdiensten.

Voor bezoekers zijn er ruim voldoende gratis parkeerplaatsen in het parkeersouterrain, dat met een hoogte van bijna vier meter de suggestie wekt van een stedelijk parkeerterrein. Tapis roulants en liften brengen bezoekers naar het hart van Kloosterveste.

Ontwikkeling en bouw

Kloosterveste is een ontwikkeling van AM in nauwe samenwerking met de gemeente Assen. Naast projectontwikkelaar AM zijn er vele disciplines van Koninklijke BAM Groep actief in Assen. De bouw van het centrum wordt uitgevoerd door BAM Utiliteitsbouw en BAM Woningbouw. BAM Wegen draagt zorg voor de definitieve inrichting van de infrastructuur. Voor de installatietechnische werkzaamheden tekent BAM Techniek. Daarnaast zijn er nog diverse andere werkmaatschappijen van Koninklijke BAM Groep betrokken bij dit veelomvattende project.
Facts & figures

  • 230 woningen of appartementen
  • Circa 25.000 m2 voorzieningen (winkels, maatschappelijke en zakelijke dienstverlening, Brede School, wijk/cultuurcentrum, sporthal, bibliotheek)
  • 22.000 m2 halfondergrondse parkeervoorziening voor 700 auto’s

Illustraties in hoge resolutie zijn te downloaden op www.am.nl (actueel > illustraties).
www.kloosterveste.info