Spuimarkt viert hoogste punt Rabbijn Maarsenplein

22 september 2005 00:00 - AM bv

Den Haag, 22 september 2005 – Vandaag om 16.45 uur presenteert Bruno Bruins, wethouder Verkeer, Binnenstad en Monumenten van de gemeente Den Haag het 1e exemplaar van het boek “Een simpele verkeersverbeetering. De geschiedenis van de Grote Marktstraat en omgeving” Dit gebeurt ter gelegenheid van de viering van het bereiken van het hoogste punt van de nieuwbouw op het Rabbijn Maarsenplein in de Haagse binnenstad. De feestelijkheden vinden plaats op de bouwlocatie achter de Nieuwe Kerk aan de Bezemstraat.

Het Rabbijn Maarsenplein

Het Rabbijn Maarsenplein is een ontwerp van de Spaanse Architect Rafael Moneo. Het wordt een nieuw stedelijk plein dat direct grenst aan de tuin van de Nieuwe Kerk. Het L-vormige gebouw aan het plein biedt plaats aan 14 horeca- en winkelunits van in totaal ruim 2.000 m².

Boven deze commerciële units komen 79 appartementen en onder het gebouw is een parkeergarage voor de bewoners van de appartementen.

Het Rabbijn Maarsenplein zal straks een belangrijke bijdrage leveren aan het bruisende nieuwe winkel-, woon- en uitgaansgebied tussen de Veerkade en de Grote Marktstraat. Onder het groen van de eeuwenoude platanen komt straks een ruim aanbod van terrassen, waardoor de oostzijde van binnenstad straks een aangename ontmoetingsplaats zal zijn. Bijna de helft van het winkeloppervlak is reeds verhuurd, voor de resterende units is een aantal serieus geïnteresseerden.

Gebiedsontwikkeling Spuimarkt

Het Rabbijn Maarsenplein maakt deel uit van de gebiedsontwikkeling Spuimarkt, dat ruwweg wordt afgebakend door de Spuistraat, Wagenstraat, St. Jacobstraat en het Spui. De komende jaren wordt hier circa 53.000 m2 aan winkels (waaronder een nieuwe C&A), horeca, uitgaansvoorzieningen (o.a. een Pathé multiplextheater), parkeervoorzieningen en 200 woningen gerealiseerd.

Het masterplan Spuimarkt omvat de herontwikkeling van de voormalige Asta bioscoop en het voormalige Marks & Spencer gebouw. Ook worden plannen bestudeerd voor een mogelijke herontwikkeling van het pand van Vroom en Dreesmann en voor nieuwbouw aan de achterzijde van de Haagse Bijenkorf. Het Spuimarktgebied zal worden ontsloten door het Souterrain, het nieuwe ondergrondse tramstation annex parkeergarage. Zodra de bouwwerkzaamheden in het gebied zijn afgerond, zal de gemeente Den Haag de Grote Marktstraat transformeren tot een wandelboulevard.

De ontwikkelaars

Spuimarkt wordt ontwikkeld door de Ontwikkelingsmaatschappij Spuimarkt CV in nauwe samenwerking met de gemeente Den Haag. De ontwikkelingsmaatschappij is een samenwerkingsverband tussen AM Vastgoed, BAM Vastgoed en ING Real Estate.