Spuitrobots voorzien Groene Harttunnel van brandwerende bekleding

6 december 2004 20:16

Persbericht van Combinatie CBBN Groene Hart vof
Schiedam, 6 december 2004 – Combinatie CBBN Groene Hart vof heeft opdracht verworven voor het aanbrengen van de brandwerende bekleding in de Groene Harttunnel, onderdeel van de Hogesnelheidslijn-Zuid. Eind maart 2005 levert de combinatie het project op aan Rijkswaterstaat, directie HSL-Zuid.

CBBN Groene Hart bestaat uit BAM Betontechnieken te Schiedam, dochteronderneming van BAM Civiel, en Vogel te Zwijndrecht, behorend tot Joh. Mourik & Co. Holding. Beide bedrijven zullen in de Groene Harttunnel dezelfde in eigen huis ontwikkelde spuitrobots toepassen, waarmee zij eerder op succesvolle wijze de brandwerende bekleding in de Westerscheldetunnel hebben aangebracht.

De Groene Harttunnel tussen Leiderdorp en Hazerswoude-Dorp is een enkele tunnelbuis met een lengte van 7.100 meter. Het te bekleden oppervlak van de tunnelwand beslaat 190.000 m². De combinatie zal de werkzaamheden met ruim honderd medewerkers in een dubbele ploegendienst uitvoeren om het project binnen de gestelde termijn te realiseren.

De spuitrobots bestaan uit een voorraadwagen, een computergestuurde mortelmengwagen en een op het frame van een rupskraan gemonteerde spuitarm. De tunnelwand is ingedeeld in spuitvakken, die eerst door een computer worden gescand. Hierdoor kan met de spuitarm de brandwerende pleisterlaag met een grote nauwkeurigheid in de vereiste dikte worden aangebracht. In verband met de grote inwendige diameter van de Groene Harttunnel (13,8 meter) zijn de spuitarmen van de machines verlengd.

Nadere informatie of toezending van hoge resolutie foto’s van het aanbrengen van de brandwerende bekleding:
A.C. Pronk, Koninklijke BAM Groep nv, (030) 659 86 21.