Wayss & Freytag Ingenieurbau verwerft opdracht voor bouw Noord/Zuidlijn in Keulen

21 november 2003 19:58 - Wayss & Freytag Ingenieurbau AG

De Duitse tunnelbouwspecialist Wayss & Freytag Ingenieurbau – een werkmaatschappij van Koninklijke BAM Groep nv – heeft in combinatie opdracht verworven voor de bouw van een deel van de Noord/Zuid-metrolijn in Keulen. Hiermee is een bedrag gemoeid van € 385 miljoen, waarvan ruim € 128 miljoen voor W&F Ingenieurbau. Opdrachtgever is Kölner Verkerhrs-Betriebe AG.

Fase 2 van de Noord/Zuidlijn strekt zich uit over een lengte van 3.260 meter onder de dichtbebouwde binnenstad van Keulen. Het project voorziet in de bouw van zeven metrostations en twee enkelsporige metrotunnels van elk bijna 2.500 meter lang. Voor de aanleg van de tunnels worden twee tunnelboormachines (diameter 7,3 meter) ingezet. Om de hinder voor de omgeving te beperken, zullen vier van de zeven metrohaltes volledig ondergronds worden gerealiseerd. De andere ondergrondse haltes worden uitgevoerd in een open bouwput.

De Noord/Zuidlijn zorgt voor een directe verbinding tussen het station van Keulen en de binnenstad. Vanaf 2010 zullen dagelijks naar schatting 100.000 reizigers van de lijn gebruikmaken.

Nadere informatie: drs. A.C. Pronk, (030) 659 86 21.